Προβολή νέων

Προβολή νέων

27.09.2018

Πιθανότητα μελλοντικής ανάπτυξης άνοιας και του ρυθμού μελλοντικής νοητικής έκπτωσης.

 

Στο περιοδικό Lancet Neurology (Lancet Neurol. 2018 Sep 20. pii: S1474-4422(18)30338-7. doi: 10.1016/S1474-4422(18)30338-7; PMID: 30244829) δημοσιεύθηκε άρθρο του Αναπληρωτή Καθηγητή της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής της Σχολής μας Νίκου Σκαρμέα, όπου επιχειρείται να απαντηθεί το  ερώτημα εάν διατροφικοί παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα μελλοντικής ανάπτυξης άνοιας και του ρυθμού μελλοντικής νοητικής έκπτωσης   Από την  ανασκόπηση επιλεγμένων  σχετικών μελέτων υψηλής επιστημονικής ποιότητας φαίνεται ότι κάποια θρεπτικά συστατικά (πχ φυλλικό οξύ, φλαβονοειδή, βιταμίνη D, και κάποια λιπίδια) αλλά και κάποια τρόφιμα (θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα κλπ) ενδεχομένως να έχουν προστατευτική δράση, ειδικότερα για ανθρώπους με σχετικά χαμηλή πρόσληψη των ανωτέρω στη διατροφή τους ή με αυξημένη γενετική προδιάθεση για άνοια. Τα επιστημονικά δεδομένα για προστατευτική δράση είναι ακόμα ισχυρότερα για συνολικά διατροφικά πρότυπα, όπως η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή. Συνολικά υπάρχουν πολλά κενά στη σχετική βιβλιογραφία με πολύ λίγες παρεμβατικές κλινικές δοκιμές. Ένας οδικός χάρτης για τη μελλοντική κατεύθυνση των ερευνητικών προσπαθειών περιλαμβάνεται επίσης στο πολύ σημαντικο αυτό άρθρο.


Αρχεία:
LancetNeurology2018.pdf0.9 M